Zoek je iets anders?


Park Clingendael

Park Clingendael, gelegen op een prachtig landgoed. Het landgoed Clingendael, gelegen op het grondgebied van de gemeente Wassenaar tegen de Haagse wijk Benoordenhout, is eigendom van de gemeente 's-Gravenhage.

IJgenweis | Clingendael

Park Clingendael

Vele tuin- en landbouwarchitecten hebben een bijdrage geleverd aan de sfeer en uitstraling van dit landgoed. Tuinarchitect Zocher verving in de 19e eeuw de oorspronkelijke Franse tuinarchitectuur door de toen populaire Engelse landschapsstijl.

Er lopen diverse wandelroutes over het landgoed en er is een theehuis. In het park ligt een Japanse tuin, een Oudhollandse tuin, een slangenmuur, wandel- en ruiterpaden, een boerderij, theeschenkerij en twee speelweiden.

Clingendael, het dal tussen de klingen, oftewel duinen betekent, kent een lange geschiedenis. Midden 16de eeuw ging het om een boerderij met landerijen, in de 17de eeuw is er voor het eerst sprake van een landhuis. Tot halverwege de vorige eeuw was het landgoed particulier bezit en niet vrij toegankelijk. Daar kwam pas verandering in toen de gemeente Den Haag het eigendom verwierf. Het centrale landhuis en de tuinen stralen nog steeds de adellijke voornaamheid van weleer uit, maar het is niet alleen maar deftigheid dat de klok slaat. De woningen en andere gebouwtjes her en der in het park verspreid, geven het park met hun wit-rode luiken en rieten daken een sprookjesachtige uitstraling. Ganzen versperren luid gakkend de wandelaar de weg. Een grondwal begroeid met frisgroen mos en een gracht die oorspronkelijk bedoeld was om konijnen, reeën en hazen uit de duinen buiten het landgoed te houden: het draagt allemaal bij aan die sfeer. Ook is er nog steeds een boerderij, waar voor de liefhebber honing te koop is.